Isnin, 16 Mac 2009

cikgu cuti juga...

salam...
dah lm aku x nulih dlm n3 nie.
skrg tgh cuti skool..
seronok tul..hilang sakit kepala ngadap murid2 aku tuh..
tp ntah nape aku rs rindu plak kat bdk2 tue..
suara diorg yg riuh tu masih terngiang2 kat telinga aku.
hari jumaat sblm cuti aritu bdk2 nie tanya aku..
"cikgu g mana cuti nie?"
aku jawab
"cikgu balik kampung"
tb2 ada sorg murid pegang baju aku..
tb2 dia cakap
"cikgu dah nak balik ye?cikgu dah x ajar kitorang lg eh?"
ada yg menyampuk..
"cikgu ajar jela kitorg..cikgu tukar dgn cikgu toooootttt...(nm dirahsiakan)..
kita x suka cikgu tooootttt ajar..kita suka cikgu ain ajar"

muka dia sedih jek..aku tunduk kepala n jwb
"x la..cikgu cuti macam awak semua jg..nanti naik cuti cikgu ada lg kat sini"
berubah terus wajah masing2..tersenyum2..
sebenarnya diorg tau aku just praktikal je kat sekolah tue..
n diorang tau aku mmg ngajar kejap je dgn diorg tue..
tp aku tak expected la diorg leh tanya camtu..
sedih plak..diorang syg aku rupanya..
walaupun hari2 aku marah terpekik terlolong suwoh diorg senyap..
mkn jgn bcakap,beratur betul2,jgn usik kwn,warna betul2..
tp diorg tetap sayang aku..
tu yg wat aku suka ngajar kat kampung..
bdk2nya masih menghargai seorang guru..dan guru adalah segalanya..
almaklumlah bdk prasekolah..
berbeza sangat dgn bdk prasekolah kat bandar..
mcm yg ada kat ttooottt....(xleh ckp kat mane)
bdk2 kat situ semua anak2 org bijak pandai..mak ayah keje hebat2..
tp x penah nak dgr nasht cikgu..yg diorg ikut just benda yg perlu diorg bljr..
macam ABC n 123 tu..tp teguran kita psl cara mkn or yg lain2
x pnah ikut..menjawab lagi ada..mak kita bg kita mkn mcm nie..
hah..klu yg camtu, kita nak ckp camner lagik?
nasib baik aku ajar kat sekolah kampung..
aku dah mula syg kat bdk2 prasekolah nie wlu kdg2 pening kpla gak nak lyn.
tp itula kanak2..mereka masih suci..
bl melakukan sesuatu yg diluar dugaan kita bermakna diorg kreatif..
tp sebenarnya aku x sbr nak habiskan praktikum ni cpt2..
mls nak wat lesson plan sbnrnye..
huhuhu...

2 ulasan:

filanastasia berkata...

whoah.. malas nak wat plan mengajar eh.. cakap lecture.. huahahaha..

ko merindu suara anak2 kecil ittew?? hebat.. huhuhuhu

KEKASIH 'ATOK' berkata...

weh... nama pon cikgu.. mmg ko kena buat lesson plan tuh... ko nie lebeyyy laaa... cikgu mana leh malas2... kang anak murid jahanam di buatnya...