Selasa, 3 Julai 2012

Sambal Bapak @ Sambal Totok

As'slm u olls...

hari nie ceknab nak kongsi resepi salah satu makanan favourite ceknab..
selain mkn dgn nasi,ceknab suka mkn dengan ubi kayu rebus...
perrgghhh...mmg meleleh....
atau pun makan dgn cekodok bilis @ lempeng kosong..
mmg sedaaaapppppp...meleleh air mata klu wat pedas2...mcm nak nangis..
tapi nak lagi..hah..camne tue?ekekeke

ceknab xtau nama sambal ni...
ada member ceknab gelar sambal totok..(dia org jawa)
ada member panggil sambal bilis...
tp keluarga ceknab panggil 'sambal bapak'...
kenapa? sbb sambal ni mmg kegemaran atok ceknab..(ayah pd mummy ceknab)
kami adik beradik panggil atok dgn gelaran 'bapak'..
ikut mcm mummy ceknab panggil ayah dia..hehehe...

ok la..stop citer tu..meh cni..ready utk copy paste resepi neh...
tapi ceknab suka salin tgn dlm buku log (buku kulit keras tu)...
dah mcm2 resepi dlm buku tu...kira mcm buku resepi la..hehe..
senang nak bwk masuk dapur..ekekeke

Sambal Bapak @ Sambal Totok @ Sambal Bilis
  
Bahan-bahan
ikan bilis segenggam (klu tgn tu kecik,kena 2 genggam la..klu ikut saiz tgn ceknab ni dah memadai segenggam..hahaha)
5 biji cili padi (klu nak lg pedas,ltk byk lg...ceknab suka ltk ikut bilangan ganjil..selalu ltk 9@11 biji..baru KICK..hehe)
3 biji lada merah
1 biji lada hijau (ceknab x suka pakai byk sbb rasa dia maung)
4 biji bawang kecil (sederhana besar)
belacan (ikut suka nak ltk byk mana..bg yg allergic mcm ceknab ni,ltk ckit je..besar kuku ibu jari tgn pun ok)
minyak masak
garam & gula secukup rasa

Cara membuat
1. panaskan minyak dlm kuali..
2. mula2 gorengkan bilis dulu dan ketepikan.
3. goreng bawang,cili padi,lada merah,lada hijau,belacan
(tips: cili api tu kelar ckit @ belah x putus utk elakkan dia meletop ms menggoreng...sayang muka u olls..hehe)
4. tumbukkan cili dan lada sampai lumat..dah lumat baru masukkan bawang belacan..tumbuk agak2 dia hancur ckit2..pastu masukkan garam & gula secubit (sikit jek..nak wat rasa2)...
5. last baru masukkan bilis n tumbuk ala2 hancur jek..jgn sampai bilis tu hancur sgt..nti x sedap..

tadaaaaa....siap...kuarkan dari lesung n ltk dlm piring sambal...siap utk di makan....
selamat mencuba!!!










Tiada ulasan: