Selasa, 19 Jun 2012

resepi Yong Tau Foo sup / steamboat

As'slm u olls...
hari ni ceknab dpt semangat baru..hehe..
semangat nak menulis kononnya...ekeke
sebenarnye ceknab terjumpa resepi kat FB td..
sgt teruja sbb favourite food ceknab tu...
so,ceknab copy kat sini ye..untuk perkongsian kita semua....
terutama mereka2 yg sama selera dgn ceknab..hehehe
insyaAllah nti ceknab nak try gak..
(aku pedulik hape walau makan sorg2...hehehe.)
check it out...slmt mencuba...
ni ceknab copy dr My Resipi
ceknab x edit lgsg..cuma edit gambar je..hehe
terima kasih byk2 kat tuan empunya periuk tu...hehe..



Bahan-bahan ( boleh mkn 1 family... )

  • 4-5 liter air
  • 2'' halia yg gemuk ckit di titik
  • 6 ulas bawang putih di titik
  • 170 gm ikan bilis (tumbuk kasar atau lepas gitu aje)
  • 1 kiub stok ayam
  • garam & sedikit gula
  • secukup bahan isian nye :- sotong kembang, fish ball, jejari ketam, telur puyoh , kangkung, brokoli, dll...ikut suka memasing
  • secukup daun sop/bawang & bawang goreng
  • BAHAN SOS : tomato sos , gula , cili padi dan secukup air

Cara-cara  

  1. air, halia, b.putih, ikan bilis, stok ayam, garam & gula direbus hingga mendideh...
  2. kemudian kecilkan api...biarkan merenih selama 1 1/2 jam...setelah itu tapis utk dptkan sop yg jernih...
  3. celur bahan isian didlm sop tadi...bila dah habis..cukupkan rasa sop..tambah apa yg kurang..
  4. utk menghidang:- potong kecil bahan isian yg dah dicelur tadi kedlm mangkuk..tuangkan sop tadi dan taburkan daun sop/bawang & bawang goreng..mkn bersama sos nye..
  5. CARA MEMBUAT SOS:- kisar cili padi kemudian rebus sekejap utk keringkan airnye..ketepikan...masak tomato sos , gula dan air hingga sedang2 cair nye...bila nak mkn buboh sos tadi kedlm bekas dan buboh cili padi mengikut kepedasan yg disukai...gaul rata..dah boleh mkn..
  6. **utk bahan sos tk de sukatan sbb respi nye akak mengendeng dgn satu mamat yg jual yong tau fu...dia tk lokek..tapi tu la..dia cuma kasi bahan nye saja..kena agak sendiri..masa buat akak lupa nk sukat..tapi sos dia manis ckit..bila boh gula tu agak2 la...selamat mencuba... :)

4 ulasan:

AIN NAZRI berkata...

alaa nape tak share resepi rojak yang ko buat aritu.. aku nak tgk.. kalau senang aku nak buat laaa.. hehehe

ain nazathul berkata...

hahaha...nti aku igtkan balik resepi rojak tu..senang sgt..hihihi

farrah heza hamzah berkata...

Snang je rupanya ye... nk try lh nnt

Manis Purnama berkata...

assalam
minta izin n halal
copy paste