Khamis, 28 Jun 2012

Menjahit???

As'slm...

hari ni cek nab nak kongsi sesuatu...
hati cek nab dah terpaut pada sesuatu...
rs mcm berkobar2 jek..hehehe..
ape bendanya?
hahaha...malu plak nak ckp..
cek nab mcm dah terpaut hati kat projek jahit-menjahit ni..
hihihi..
dulu mmg ade la teringin nak belajar..
tp oleh kerana cek nab menjahit kain batik pun boleh patah jarum mesin,
ni nak wat baju plak...hmmm..mmg ntah ape la yg jadi nti..
tp td bl ceknab belek blog org wat langsir,
rs mcm teruja plak...huhuuu..
mcm best bila pandai jahit langsir neh..
n klu dpt jahit baju mesti lg best..
x pyh pening2 nak hantar kat org lg..
cek nab berkobar sbb bila rumah dah nak siap ni,
mcm2 yg cek nab berangan..
nak psg langsir dapur la,
nak wat alas meja la,
nak wat cover komputer la,
nak wat penutup peti sejuk la,
nak wat cover rak pinggan la..
ngeeee..macam2 lah..
almaklumla..ceknab ni cekgu tabika kan..
so,mmg berangan tu dah sebati dlm diri ni..
sama mcm bdk2 tabika la kan..ekekeke
tapi......
kat mana ceknab nak belajar menjahit ni?
ceknab ni keje opis hour...
nak belajar ujung minggu..tp x jumpa kat mane nak bljr...alahai....
camne neh?

Selasa, 19 Jun 2012

resepi Yong Tau Foo sup / steamboat

As'slm u olls...
hari ni ceknab dpt semangat baru..hehe..
semangat nak menulis kononnya...ekeke
sebenarnye ceknab terjumpa resepi kat FB td..
sgt teruja sbb favourite food ceknab tu...
so,ceknab copy kat sini ye..untuk perkongsian kita semua....
terutama mereka2 yg sama selera dgn ceknab..hehehe
insyaAllah nti ceknab nak try gak..
(aku pedulik hape walau makan sorg2...hehehe.)
check it out...slmt mencuba...
ni ceknab copy dr My Resipi
ceknab x edit lgsg..cuma edit gambar je..hehe
terima kasih byk2 kat tuan empunya periuk tu...hehe..



Bahan-bahan ( boleh mkn 1 family... )

  • 4-5 liter air
  • 2'' halia yg gemuk ckit di titik
  • 6 ulas bawang putih di titik
  • 170 gm ikan bilis (tumbuk kasar atau lepas gitu aje)
  • 1 kiub stok ayam
  • garam & sedikit gula
  • secukup bahan isian nye :- sotong kembang, fish ball, jejari ketam, telur puyoh , kangkung, brokoli, dll...ikut suka memasing
  • secukup daun sop/bawang & bawang goreng
  • BAHAN SOS : tomato sos , gula , cili padi dan secukup air

Cara-cara  

  1. air, halia, b.putih, ikan bilis, stok ayam, garam & gula direbus hingga mendideh...
  2. kemudian kecilkan api...biarkan merenih selama 1 1/2 jam...setelah itu tapis utk dptkan sop yg jernih...
  3. celur bahan isian didlm sop tadi...bila dah habis..cukupkan rasa sop..tambah apa yg kurang..
  4. utk menghidang:- potong kecil bahan isian yg dah dicelur tadi kedlm mangkuk..tuangkan sop tadi dan taburkan daun sop/bawang & bawang goreng..mkn bersama sos nye..
  5. CARA MEMBUAT SOS:- kisar cili padi kemudian rebus sekejap utk keringkan airnye..ketepikan...masak tomato sos , gula dan air hingga sedang2 cair nye...bila nak mkn buboh sos tadi kedlm bekas dan buboh cili padi mengikut kepedasan yg disukai...gaul rata..dah boleh mkn..
  6. **utk bahan sos tk de sukatan sbb respi nye akak mengendeng dgn satu mamat yg jual yong tau fu...dia tk lokek..tapi tu la..dia cuma kasi bahan nye saja..kena agak sendiri..masa buat akak lupa nk sukat..tapi sos dia manis ckit..bila boh gula tu agak2 la...selamat mencuba... :)